инфляция

BANCA MONDIALĂ PREVESTEȘTE APOGEUL INFLAȚIEI GLOBALE LA MIJLOCUL ANULUI 2022

10 iunie 2022

Banca Mondială (BM) se așteaptă ca inflația să-și atingă apogeul până la jumătatea anului 2022, urmată de o scădere a ratei de creștere a prețurilor, dar în același timp vede riscul de stagflație, așa cum a fost în anii 1970, se arată în raport.

„Se așteaptă ca inflația să atingă cota maximă la mijlocul anului 2022 iar apoi să scadă treptat, pe măsură ce creșterea globală va încetini, iar cererea se va rederecționa de la bunuri către servicii, lanțurile de aprovizionare se vor îmbunătăți și prețurile materiilor prime, inclusiv energiei, vor scădea”, consideră autorii lucrării. .

Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală a PIB-ului pentru 2022 de la 4,1 la sută în ianuarie la 2,9 la sută și pentru 2023 de la 3,2 la sută la 3 la sută. Experții explică încetinirea prin pandemia de coronavirus, precum și situația din Ucraina, care, după cum se menționează, duce la creșterea prețurilor la materiile prime și crește riscul întreruperii aprovizionării.

„Aceste evenimente trezesc îngrijorări cu privire la stagflație – o perioadă atât de creștere slabă, cât și de inflație ridicată, similară cu ceea ce sa întâmplat în anii 1970”, notează Banca Mondială.

În 1973, inflația a crescut la 10,3% pe măsură ce prețul petrolului a crescut și a rămas ridicat până la recesiunea din 1982. Totodată, unii cercetători consideră că experienţa anilor 70 va ajuta la prevenirea unei asemenea desfăşurări a evenimentelor, relatează RIA Novosti.