jf86ixh3bb

MINISTERUL AGRICULTURII: COTA DE 51% DESTINATĂ MĂRFURILOR MOLDOVENEȘTI PE RAFTURILE MAGAZINELOR SE ANULEAZĂ

18 mai 2022

Unul dintre cele mai de rezonanță documente care obliga comercianții să aloce 51% din rafturi pentru produsele autohtone nu a funcționat nici măcar un an. Săptămâna trecută, șeful Ministerului Agriculturii, Viorel Gherciu, a anunțat că acest act normativ va fi anulat.

Ministrul a subliniat că această inițiativă aparține guvernului anterior, iar actualul cabinet al miniștrilor nu o susține.

“Nu sunt de acord că ar trebui să obligăm producătorii și magazinele să pună o anumită normă de produse autohtone pe rafturi. Trebuie să îmbunătățim calitatea produselor, să le diversificăm gama și să extindem alegerea cumpărătorilor. Este imposibil să îmbunătățim calitatea și siguranța alimentelor printr-o singură lege și inspecție. În plus, trebuie să ne gândim la libertatea consumatorului. Este o chestiune de alegere a unui cetățean – ce mărfuri să cumpere, deci nu avem dreptul să ne amestecăm în formarea sortimentului comercia”, – a spus Gherciu.

Ministerul Agriculturii și fără aceasta încetinea cum putea procesul de implementare a legii. Nu reușea să elaboreze o listă definitivă de produse locale pentru rafturile magazinelor. Când lista era aproape gata, a intervenit Asociația investitorilor străini FIA. Aceasta a remarcat că dezvoltatorii nu au ținut cont de interesele producătorilor autohtoni de alcool, iar acest fapt a preocupat companiile “Efes Moldova” și “Vinăria Purcari”.

Oficialii au luat la control subiectul, și în cele din urmă au format o listă de 338 de articole tarifare. Aceasta includea legume și fructe proaspete și conservate, produse lactate, ouă de găină, miere, produse de cofetărie și de panificație, carne proaspătă și procesată, ulei vegetal, băuturi răcoritoare și alcoolice, alimente congelate și produse alimentare. Documentul a fost transmis Consiliului Economic din subordinea prim-ministrului pentru a fi discutat cu reprezentanții rețelei de comerț. Acesta a intrat în vigoare abia la 1 iunie 2021.

ANSA s-a implicat aproape imediat. Inspectorii departamentului verificau în mod regulat „locul sub soare” în lanțurile de magazine și erau interesați în special de sucuri. Fapt care își găsește argumentarea: conducerea fabricii de conserve „Orhei-Vit” a lobat activ modificarea legii privind comerțul intern. Producătorul a început să lupte pentru acoperirea a 51% din rafturi după ce au primit refuz din partea celui mai mare lanț de supermarketuri de a lucra cu produsele sale.

Potrivit retailerilor de top, membri ai Asociației de patronaj a rețelelor ProBis (care include “Green Hills” – “Velmart”, “Linella”, “Supermarket Nr1”, “Fourchette”), legea va fi implementată, dar parțial. În primul rând, este afectată de eterogenitatea livrărilor producătorilor locali și preponderența în favoarea marilor jucători.

O altă situație privind alocarea rafturilor în rețelele internaționale. Potrivit șefului serviciului de marketing al Kaufland Moldova, Cristina Aramă, rețeaua germană promovează produsul autohton, indiferent dacă legea funcționează sau este abrogată. Acesta este conceptul acestei rețele pe piețele externe. Specialistul a precizat că atunci când au fost lansate primele magazine ale rețelei, pe rafturile acesteia erau 2,8 mii de articole de produse locale, iar acum sunt aproximativ 5 mii.