klubnika

PRODUCĂTORII DE FRUCTE DE PĂDURE DIN MOLDOVA AU RĂMAS FĂRĂ PIAȚA DE DESFACERE

19 mai 2022

Producătorii moldoveni de fructe de pădure riscă să rămână fără piață de desfacere din cauza evenimentelor din Ucraina. Dacă în ultimii ani majoritatea produselor (mure, afine, coacăză, zmeură și căpșuni) erau exportate în Federația Rusă, acum producătorii sunt nevoiți să se reorienteze către alte piețe.

“Alte ieșiri din situație nu cred că o să le avem anul acesta, cu Federația Rusă cunoaștem toți care e situația și chiar nu văd o ieșire de export în Federația Rusă. Vom fi nevoiți să căutăm alte piețe, alte ieșiri”, – a declarat Dorin Tofan, cultivator de fructe de pădure din raionul Nisporeni, pentru postul de radio Europa FM.

Președintele asociației Pomușoarele Moldovei, Aneta Ganenco, susține că în cazul în care ei nu vor putea vinde căpșuni și alte fructe proaspete, atunci unii producători le vor transforma în dulcețuri, conserve sau compoturi.

„Dacă vom avea un surplus, pe care nu îl vom putea comercializa în stare proaspătă, aici probabil va veni procesatorul în ajutor, fie prelucrarea, fie congelarea, fie conservarea, fie deshidratarea”, – a menționat ea.

Republica Moldova exporta cea mai mare parte a producției de fructe de pădure în Federația Rusă. Din motiv că la moment acest lucru nu mai este posibil, mulți producători încearcă să obțină certificate care le vor permite accesul pe piața europeană. Potrivit estimărilor asociațiilor de profil, în Moldova sunt peste 600 de producători de fructe de pădure, scrie mybusiness.md.